Datum:
Kategori:
Navigering:
Hur blir det i verkligheten när man flyttar?
Jag fick en fråga hur det blir i verkligheten när man flyttar, hur det blir med avstånd, jobb och liknande. Vad gäller avstånd så fick våra barn ca 3 mil enkel väg till grundskolan när vi flyttade hit upp till fjällglesbygden Vallrun i nordvästra Jämtland. För vår del innebar det att en varm och skön skoltaxi hämtade upp barnen nästan utanför dörren vilket kändes väldigt smidigt.
Idag är barnen äldre och då måste man bo hemifrån när man går på gymnasiet för det är för långt att pendla. Det kändes först enormt tungt och ledsamt för mig som mamma, men även det har löst sig på bästa sätt med övernattningslägenhet i Östersund och det funkar galant med matlagning, tvätt, handling, läxor osv. Barnen har klarat så mycket mer på egen hand än vad man anade.
Vi hade inte fasta jobb ordnade när vi flyttade, jag hade planer på att fortsätta som föreläsare och resa, då var det viktigt att flygplats och tåg finns inom rimligt avstånd. För oss är det Östersund som vi har på ca 1,5 tim avstånd. Min man är kock men har även jobbat med svetsning osv. När vi flyttade upp jobbade han i olika tillfälliga projekt med att installera restaurangkök, sedan dök det upp ett jobb som kock på fjällhotellet 1 mil hemifrån. Idag har han fast jobb som kökschef på skolan 3 mil bort. Han kör hemifrån strax före 06 på morgonen och kommer hem vid 16-tiden.
Jag fick av en slump också jobb på hotellet under en period som ansvarig för marknadsföringen men jag valde att utbilda mig vidare och har i år startat mediaföretaget LakeHouse Media som jag driver här hemifrån. Det var inget jag anade när vi flyttade men möjligheter tycks uppstå då man lyssnar på hjärtat.
Emma och Emil var 10 och 11 år när vi flyttade och de hade inga problem att vänja sig vid nya miljön, att få vänner osv. Ska man vara med kompisar här uppe så följer man med varandra hem och sover över. Umgänget har kommit efterhand för oss alla fyra när man på olika sätt engagerar sig i bygden, antigen det är inom fritidsintressen, turismen, vägföreningen, skoterklubben osv.
Det är tungt att ha 100 mil till släkten på västkusten men man har vant sig och det är desto roligare när de kommer på besök eller vi åker ner. Jul, högtider och födelsedagar firas oftast med lokala vänner. I övrigt har man samma telefonkontakt med släkten som när man bara bodde nån mil ifrån varann.
Ett första steg när man funderar på en så stor förändring kan vara att ringa till den kommun som man skulle vilja flytta till, fråga om de har ”Inflyttarservice” och be om råd där. Likaså Näringslivskontoret och Arbetsförmedligen i kommunen som kan svara på frågor om lediga jobb och möjligheter till eget företagande.
Vill man bo avlägset som vi valt att göra och inte just i ett samhälle så innebär det en stor förändring men man lär sig att förbereda sig inför t.ex storm mm då vi kanske blir utan el osv. Vi bor dock inte helt avskiljt utan har turen att ha en infödd granne 2 km bort som sköter snöröjning mm när vi snöat in. Stora vägsnöplogen kör i stort sett alltid punktligt och röjer stora vägen och motorsåg är bra att ha med sig i bilen om det fallit nåt träd över vägen. Vi har ännu inte drabbats av någon akut sjukdom eller olycka i vår familj men skadas någon eller blir sjuk så kommer ambulanshelikoptern från Östersund, det har vi sett andra få hjälp med ett flertal gånger.
Som det ofta är i glesbygd så stängs samhällsfunktioner ner, folktandvården har därmed flyttat men bensinmack med post, bibliotek, apotek och en mindre affär finns fortfarande på 3 mils avstånd. Storhandlar gör vi så sällan som möjligt utan försöker handla lokalt så affären blir kvar men ibland behövs andra grejer och då är det långdag i Östersund som gäller.
I övrigt har vi haft tur vad gäller mobiltäckning, gränsen går precis här vid våran stuga så vi kan ringa. Det är oftast Telia/Halebop som gäller för täckning i glesbygd. Tidigare hade vi Net1 som internetuppkoppling men numera kopplar vi upp oss trådlöst med wifi genom en parabol via AirLink från en sändare 1 mil bort där det finns bredband, eftersom det inte grävdes hit till oss. I skrivande stund har jag 67,8 Mbit/s ned och 33,1 upp i hastighet. Vi kan därmed jobba med tunga filer samtidigt som någon kollar Netflix, en annan lyssnar på musik osv, så det går att ha kontakt med omvärlden även om man bor i en stuga vid vägs ände.
//Pernilla ❤️
Vinterliv i Vallrun 🤎 Foto © Flytta till Fjällen
Mina favoriter i fjällen
Reklam - innehåller annonslänkar.
Senaste inläggen:
Kommentera gärna 🤎
Kommentarsfunktionen och kommentarerna är synliga endast för dig som är inloggad på Facebook. Upplever du problem så prova Chrome som webbläsare.
Välkommen!
Vi sålde huset & löste lånen, packade flyttbilen och flyttade 100 mil upp till Jämtlandsfjällen. Välkommen att följa vårt liv i norr bland snö, knott och bjenn!
//Pernilla 🤎
Mina favoriter i fjällen
Reklam - innehåller annonslänkar.
Kategorier:
Senaste inläggen:
Just nu på Instagram...
Vi sålde huset & löste lånen, packade flyttbilen och flyttade 100 mil upp till Jämtlandsfjällen. Välkommen att följa vårt liv i norr bland snö, knott och bjenn! Att flytta så som vi gjorde passar inte alla, men kanske passar det dig? 🤎
The mountains are calling...
Just nu skriver jag på en bok om vår flytt till stugan i fjällen. Jag bygger under tiden om denna hemsida och därmed är en del sidor stängda tills vidare. Sätt gärna upp dig på nyhetsbrevet så får du info om bokpremiären.
Vi delar inte din e-postadress vidare. Genom att klicka på knappen "Prenumerera" nedan så accepterar du att vi lagrar din e-postadress i enlighet med GDPR och vår integritetspolicy.
© Copyright Flytta till Fjällen | Integritetspolicy & Cookies | Denna hemsida är byggd i Systeme IO - skapa ditt eget gratis konto här ››