Datum:
Kategori:
Navigering:
Flytta till Fjällens Julkalender - Lucka 22
Lucka 22: Koka knäck 🤎 Ingen jul utan ett riktigt knäck-kok. Det brukar vara min insats på julen och doften som sprids i hela huset skapar en fantastisk julstämning. Receptet jag brukar göra innehåller mandel och det här kan vara världens godaste knäck. Den blir lite mjuk i konsistensen och har massor av mandelsmak. Hemligheten ligger i bittermandeloljan. Detta är ett gammalt favoritrecept som jag tror är Underbara Claras från början.
Recept Julknäck 🤎 Ca 100 st om man använder mindre knäckformar.
50 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl socker
1 dl ljus sirap
2 msk honung
1 tsk vaniljsocker
50 g mandel
Några droppar bittermandelolja, efter tycke & smak
Gör så här:
Koka alla ingredienser utom mandeln och bittermandeloljan på svag värme i en tjockbottnad kastrull utan lock, det ska bubbla långsamt så att det inte kokar över. Hacka under tiden mandeln och ställ åt sidan. Ställ även ut knäckformar på en bricka eller ugnsplåt. Gnid in lite olja på plåten först så står formarna stadigare.
Testa att göra ett kulprov för att se när smeten är färdig. Kokningen på låg temp brukar ta mellan 50-60 minuter beroende på hur vid kastrullen är. Jag använder en digital kökstermometer och tycker knäcken blir lagom mjuk vid ca 124°C. Har man ingen termometer kan man göra kulprovet genom att droppa lite av smeten i ett glas med kallt vatten. Vänta några sekunder och prova sedan att forma smeten till en kula. Är den formbar så är smeten klar. Är den för mjuk så kokar man en stund till och provar sedan kulprovet igen.
Rör sedan ner den hackade mandeln och droppa några droppar bittermandelolja i knäcksmeten. Börja med några få droppar. Smaka av genom att göra samma procedur som kulprovet i ett glas kallt vatten så du inte bränner dig, och smaka sedan av så att det blir lagom mycket. Häll därefter över smeten i en såssnipa så går det lätt att fylla formarna. Idag använde jag en fin doseringstratt som jag fått i julklapp av min Emil, men tyvärr var nån mandel-bit för stor så doseringshålet täpptes igen, då använde jag en liten sked istället.
Låt sedan knäcken stelna på sval plats. Något av det bästa jag vet sedan vi flyttade hit upp till fjälls är att jag kan ställa ut plåten i snön och låta den svalna där ☃️ Förvara knäcken i tätslutande burk, ha gärna bakplåtspapper emellan lagren så de inte fastnar i varandra. Och njut 🤎
Info om Julkalendern: Flytta till Fjällens Julkalender är en spontan julkalender i all kravlös anspråkslöshet - en tradition eller ett pyssel/förberedelse/tips/julrecept/julgodis/aktivitet etc varje dag fram till Julafton ❤️🤎❤️ Det blir traditioner förknippade med julen som jag så gärna vill hitta tid & ork att göra för att njuta av julkänslan under julmånaden utan att dagarna bara rinner förbi 🕯🎅
Kram från Pernilla
❤️🤎❤️🤎❤️
Mina favoriter i fjällen
Reklam - innehåller annonslänkar.
Senaste inläggen:
Kommentera gärna 🤎
Kommentarsfunktionen och kommentarerna är synliga endast för dig som är inloggad på Facebook. Upplever du problem så prova Chrome som webbläsare.
Välkommen!
Vi sålde huset & löste lånen, packade flyttbilen och flyttade 100 mil upp till Jämtlandsfjällen. Välkommen att följa vårt liv i norr bland snö, knott och bjenn!
//Pernilla 🤎
Mina favoriter i fjällen
Reklam - innehåller annonslänkar.
Kategorier:
Senaste inläggen:
Just nu på Instagram...
Vi sålde huset & löste lånen, packade flyttbilen och flyttade 100 mil upp till Jämtlandsfjällen. Välkommen att följa vårt liv i norr bland snö, knott och bjenn! Att flytta så som vi gjorde passar inte alla, men kanske passar det dig? 🤎
The mountains are calling...
Just nu skriver jag på en bok om vår flytt till stugan i fjällen. Jag bygger under tiden om denna hemsida och därmed är en del sidor stängda tills vidare. Sätt gärna upp dig på nyhetsbrevet så får du info om bokpremiären.
Vi delar inte din e-postadress vidare. Genom att klicka på knappen "Prenumerera" nedan så accepterar du att vi lagrar din e-postadress i enlighet med GDPR och vår integritetspolicy.
© Copyright Flytta till Fjällen | Integritetspolicy & Cookies | Denna hemsida är byggd i Systeme IO - skapa ditt eget gratis konto här ››